top of page

Artikels

general 002.jpg

Britse neuroloog Michael Barnes over medicinale cannabis

14 augustus 2019

Steeds vaker bereiken ons via de media verslagen over medicinale cannabis (MC). Daarbij komen experten met zeer tegenstrijdige meningen aan bod. Voor de leek is het onbegonnen werk om in deze academische onenigheid de feiten van de vooroordelen te onderscheiden. Ons lijkt het een goede strategie om het belang van een deskundige zijn/haar opinie af te leiden aan de hand van zijn/haar portfolio. Daarom interviewen we prof. en neuroloog Michael Barnes over medicinale cannabis en chronische pijnen. Hij voerde jaren onderzoek rond de effecten van medicinale cannabis en doceert het ook aan geneeskundestudenten

Voor crowdfunding.jpg

Onderzoekers erkennen medicinale cannabis wel als pijnbestrijder!

8 juli 2019

In De Morgen van 14 juni[1]waarschuwen verschillende verenigingen van pijnartsen, de Belgian Pain Society (BPS), de Vlaamse Anesthesiologische Vereniging voor Pijnbestrijding (VAVP) en een niet nader genoemde Waalse Vereniging, voor het gebruik van medicinale cannabis (MC) bij pijnbestrijding. Volgens anesthesist Koen Van Boxem, tevens voorzitter van de anesthesistenorganisatie VAVP, zouden de voordelen van MC niet opwegen tegen de nadelen. Echt? Dat is niet wat ik uit de wetenschappelijke literatuur onthoud. Hieronder vindt u een korte bloemlezing van wat u er zo al kan lezen!

thumbnail_Chris6.jpg

Acteur Chris Willemsen getuigt waarom medicinale cannabis legaal moet worden

12 juni 2019

De ondertussen 46-jarige acteur Chris Willemsen zette eerder toevallig zijn eerste stappen in de acteerwereld. Toen hij eind jaren 90 lid was van een vereniging voor mensen met een kleine gestalte[1] ontmoette hij er de acteur Louis Vervoort alias ‘de dwerg’ (Kapitein Zeppos, Paradijsvogels, Merlina). Louis was op zoek naar mensen met een kleine gestalte om als figurant/acteur aan stoeten, evenementen en occasioneel zelfs tv-werk deel te nemen.

Peter Grinspoon (9).jpg

Medicinale cannabis vs opiaten als pijnbestrijder (Een gesprek met dr. Peter Grinspoon)

dinsdag 9 april 2019

Chronische pijn tiranniseert veel Belgische levens. Het artseninstrumentarium om de veelvoorkomende kwaal op een gepaste manier te lijf te gaan, is veelal ontoereikend.

schermafbeelding- pano 2019-03-12-om-14.

Pano-reportage over medicinale cannabis toont belang democratisch spreekrecht gebruikers

dinsdag 12 maart 2019

Wie de kwestie medicinale cannabis (MC) kent, weet dat hieromtrent anno 2019 een democratisch debat niet evident is. Integendeel! Patiënten die MC gebruiken blijven dikwijls liever onbekend uit vrees voor mogelijke juridische of andere represailles. Uit schrik stoten ze hun spreekrecht af. Samen met hun bijdrage verdwijnt het democratische debat hierdoor. De Pano-reportage over medicinale cannabis bracht MC voor het eerst in vele huiskamers binnen.

33087628_2080876965518411_75885873537619

Medicinale cannabis, geen druppel op een hete plaat

maandag 7 januari 2019

Bij bepaalde aandoeningen heeft medicinale cannabis een bewezen effect En nog beter nieuws: je hebt er geen groot farmaceutisch bedrijf voor nodig.

SEDERBERG_UN_DRUG_SUMMIT_wp.jpg

In het rijk der burgerlijke onwetendheid regeert de politieke leugen

maandag 24 december 2018

Hoe de internationale politieke gemeenschap, de Belgische politici en de Vlaamse media de therapeutische effecten van medicinale cannabis (MC) al decennialang als een leproos ontwijken. De door hen ongewenste werkelijkheid veegden, en vegen ze nog steeds onder een dik bureaucratisch tapijt.

1624_447254012016074_1312133803_n.jpg

Thomas Schraepen, arthritis psoriatica, vervelende pijn of pijnlijk vervellen? (Getuigenis)

maandag 3 september 2018

Thomas woont te Heverlee (B) en lijdt aan arthritis psoriatica wat een opmerkelijke chronische ontsteking van de gewrichten is. De ziekte combineert de typische pijnen van artritis met psoriasis of de schub(ben)ziekte. Deze laatste aandoening is een zeer wijdverspreide, erfelijke en niet besmettelijke chronische auto-immuunziekte. Typisch voor de ziekte is een versnelde[1] deling en minder goede rijping van de hoorncellen in de opperhuid. Het afschilferen van de hoorncellen gebeurt eveneens verstoord en zorgt voor een overmatige afschilfering op de aangetaste plaatsen.


FB_IMG_1534745307063.jpg

Sonja Postema, de overheid zaait desinformatie! (Getuigenis)

maandag 20 augustus 2018

Artsen en politici blijken hardhorig wanneer men de therapeutische effecten van medicinale cannabis (MC) opsomt. Toch zijn er heel wat getuigenissen van personen die zeer goede resultaten oogstten met medicinaal cannabisgebruik. Hierna leest u de getuigenis van een dappere Nederlandse vrouw die heel wat te verduren kreeg, eer ze met MC enige verlichting kende. Hopelijk zijn artsen en politici bereid om hun (voor)oordeel aangaande MC te heroverwegen. Mensen hebben recht op de hoogste gezondheidsstandaard.

sunil (1).jpg

"Mensen sterven omdat medicinale cannabis niet legaal is". (Een gesprek met dr. Sunil Aggarwal)

maandag 2 juli 2018

Wie meer wil te weten komen over het thema medicinale cannabis (MC) doet er goed aan om zich voor meer dan het medische luik te interesseren. Vandaag zijn we zelf in een situatie verzeild geraakt waarbij een arts en professor expliciet stelt dat er mensen sterven omdat medicinale cannabis niet legaal is.

33040143_2080875128851928_12944830683372

Hoe deze Fries in Nederland een vereniging als alternatief voor dure medicinale cannabis opricht (Een gesprek met Rinus Beintema)

dinsdag 22 mei 2018

Medicinale cannabis helpt een groeiende groep zieken in hun strijd voor welzijn. In Nederland, waar medicinale cannabis legaal verkrijgbaar is bij de apotheker, vormt de hoge prijs vaak een rem op de aankoop ervan. Maar vandaag bestaat er in Nederland een vereniging als alternatief voor de dure medicinale cannabis van de reguliere apotheek. Het verhaal van de vereniging en haar leidsman, een altruïst met een boevenverleden, leest u hieronder.

fundacion canna -manuel-guzman_text_1.jp

De werking van cannabisolie op kanker (Een gesprek met prof. dr. Manuel Guzman. Foto: Fundacion canna)

maandag 7 mei 2018


Wie op de sociale media surft, vindt ongetwijfeld getuigenissen van mensen die beweren dat ze door middel van cannabisolie kanker overwonnen. Maar hoeveel waarheid schuilt er in deze patiëntenverklaringen?

lossignol rtbf.jpg

Hoe minister De Block pijnpatiënten twee keer straft (Een gesprek met prof. dr. Dominique Lossignol. Foto: Rtbf)

zondag 31 december 2017


Pijn is een vaak voorkomend probleem. Medische cannabis kan soelaas brengen voor veel pijnpatiënten. Hoe en waarom dat zo is weet arts en professor Dominique Lossignol (ULB/UBergen). Als één van de weinige Belgische artsen die effectief onderzoek met Medicinale Cannabis (MC) deed, heeft hij een uitgesproken, positieve, mening over het gebruik van MC bij pijnpatiënten. 

De familie Voncken.jpg

Ultimatum aan regering: 'CBD-olie verkrijgbaar in België tegen eind januari 2018' (Een gesprek met Jean-Pierre Voncken)

maandag 16 oktober 2017


Wellicht is Sofie Voncken de meest bekende epilepsiepatiënte van België. Ze werd uit het niets een bekendheid, toen haar ouders enkele jaren geleden via de media getuigden, dat ze hun dochter cannabisolie of preciezer CBD-olie toedienden als hulpmiddel voor haar epilepsie. Een levenssparende handeling waarvoor ze in België zeven jaar gevangenisstraf riskeren.

Dirk Avonts.jpg

Dirk Avonts: “België moet dringend medicinale cannabis mogelijk maken” 

dinsdag 11 juli 2017


Wereldwijd zien we een opvallende politieke kentering in de benadering van medicinaal en/of recreationeel cannabisgebruik. Het veel gehoorde beklag, dat landen hierbij de Internationale Drugsverdragen van de Verenigde Naties schenden, blijkt onjuist. Over de Belgische politieke inertie en het huidige repressieve model, en "hoe het anders kan én zou moeten", sprak ik met arts, professor (RUG) en OCMW-raadslid voor Groen te Antwerpen, Dirk Avonts.

Arno Hazekamp 2.jpg

Medicinale cannabis verovert wereld! Gesprek met dr. Arno Hazekamp, moleculair bioloog en farmaceutisch onderzoeker

25 maart 2016

Medicinale cannabis (MC) is wereldwijd overduidelijk aan een opmars bezig. Binnenlandse en buitenlandse media tonen meer en meer aandacht voor het onderwerp. Aangevuurd door menig wonderlijk voorbeeld dat via het internet zijn weg vindt naar geïnteresseerde patiënten. Vaak hebben deze laatsten al een hele reeks conventionele medicijnen geprobeerd, zonder gewenst resultaat, en hopen op een positief resultaat met de cannabisplant. Maar wat is medicinale cannabis eigenlijk? Bij welke ziekten kan het helpen? En zou een medisch programma op basis van MC in België kunnen helpen? Voor meer uitleg ging ik ten rade bij moleculair bioloog en farmaceutisch onderzoeker, Dr. Arno Hazekamp.

BMC.jpg

Interview: dr. van de Velde, hoofd van Nederlandse Bureau voor Medicinale Cannabis

1 september 2015

Het Nederlandse Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) is een uitvoeringsorgansiatie van de overheid die verantwoordelijk is voor de beschikbaarheid van medicinale cannabis in apotheken. Deze medicinale cannabis wordt gebruikt voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden. Via het BMC kunnen Nederlandse apotheken hun cliënteel, met een door een arts voorgeschreven recept, van medicinale cannabis (MC) voorzien. Het bureau wordt geleid door dr. van de Velde, medisch bioloog en valt onder het ministerie van Volksgezondheid en Sport.

Artikels: Laatste artikelen
bottom of page